Ξυλοδαρμοί και ηλεκτροσόκ σε μετανάστες που κρατούνται στα Κέντρα Κράτησης

Σοβαρές καταγγελίες για βασανισμούς με ηλεκτροσόκ και ξυλοδαρμούς μεταναστών στα κέντρα κράτησης διατύπωσαν η Κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» (ΚΕΕΡΦΑ) και η Πακιστανική Κοινότητα της Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου έγινε λόγος για...
«στρατόπεδα συγκέντρωσης», ενώ αναφέρθηκαν δύο περιπτώσεις, εκ των οποίων η μία αφορά σε μετανάστη που υπέστη μόνιμη βλάβη στα γεννητικά του όργανα, όταν ζητούσε φαρμακευτική βοήθεια, την οποία του αρνήθηκαν.

Η πρώτη αφορά στην καταγγελία για βασανισμό με ηλεκτροσόκ του Νταούτ Αχμέτ, επειδή, όπως αναφέρθηκε, αρνήθηκε να υπογράψει την οικειοθελή αναχώρησή του από τη χώρα. Ο ίδιος κατέθεσε μήνυση για το συμβάν, αλλά όπως είπε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της Κίνησης ΚΕΕΡΦΑ δέχθηκε πιέσεις για να την αποσύρει, γεγονός που δεν έγινε. Η ΚΕΕΡΦΑ ζητά μια εξήγηση για το ότι δεν έχει βγει ακόμα πόρισμα από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ που διεξάγει έρευνα, δεδομένου, όπως αναφέρει, ο μηνυτής αναγνώρισε δύο αστυνομικούς ενώ το περιστατικό συνέβη τον Ιούνιο του 2013. Ο κ. Κωνσταντίνου, σημείωσε πως ο καταγγέλλων έχει βρεθεί τουλάχιστον τρεις φορές στο στόχαστρο και έχει καταθέσει αντίστοιχες μηνύσεις για ξυλοδαρμό, επειδή πρωτοστάτησε σε κινητοποιήσεις των μεταναστών στα κέντρα κράτησης.

Η δεύτερη καταγγελία αφορά σε μόνιμη βλάβη που υπέστη στα γεννητικά όργανα ο Βακίλ Αχμέτ, όταν ζητούσε φαρμακευτική βοήθεια, την οποία του αρνήθηκαν. Ο κ. Κωνσταντίνου και ο κ. Ασλάμ ζήτησαν το κλείσιμο των κέντρων κράτησης, τα οποία χαρακτήρισαν «στρατόπεδα συγκέντρωσης».

iefimerida.gr