Από το πρώτο ευρώ οι τόκοι καταθέσεων στις φορολογικές δηλώσεις

Τη διορθωτική διάταξη, που βρίσκεται στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με τη Τρόικα και προβλέπει την εξαίρεση των τόκων καταθέσεων έως 250 ευρώ, θα πρέπει να περιμένουν οι φορολογούμενοι προκειμένου να...
ανασάνουν, καθώς η εγκύκλιος που υπέγραψε ο Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων ορίζει ότι οι τόκοι θα πρέπει να δηλωθούν στους κωδικούς 667- 668 ανεξαρτήτως ύψους, όπως άλλωστε προβλέπει η ισχύουσα διάταξη νόμου.

Σε μια τέτοια περίπτωση, οι τόκοι θα πρέπει να δηλωθούν και βέβαια να φορολογηθούν με την έκτακτη εισφορά (συντελεστές 1- 4%) από το πρώτο ευρώ κι ενώ ήδη έχουν φορολογηθεί στην πηγή με 15%!



«Πονηρή» είναι και η πρόβλεψη της πρώτης- αναμένονται πολλές ακόμα διευκρινιστικές- εγκυκλίου για το φετινό Ε1, όσον αφορά στη καταβολή του φόρου σε 3 διμηνιαίες δόσεις (η 1η στις 31 Ιουλίου), ανεξαρτήτως του πότε θα υποβληθεί η φορολογική δήλωση (η καταληκτική προθεσμία είναι η 30η Ιουνίου), αφού αυτό ισχύει ΜΟΝΟ για όσους η εκκαθάριση γίνει από το ΚΕΠΥΟ. Αντιθέτως, όσοι κληθούν για έλεγχο δικαιολογητικών από τις εφορίες, όπως έγινε πέρσι με πάνω από 350.000 φορολογούμενους, θα πάνε με τις παλιές διατάξεις και θα ξέρουν σε πόσες δόσεις θα πληρώσουν τον φόρο μόνο όταν η Δ.Ο.Υ. εκκαθαρίσει τη δήλωση τους, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι υπάρχει κίνδυνος να πληρώσουν τον φόρο σε δύο ή ακόμα και σε μία δόση!

Τα ίδια ισχύουν και για όσους υποβάλουν χειρογράφως τη δήλωση τους. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής λόγω αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ή εφόσον κρίνεται από τον αρμόδιο Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ότι συντρέχει αντικειμενική και πραγματική αδυναμία υποβολής της δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο.

Αυτό που δεν γλιτώνουν σε καμία περίπτωση οι φορολογούμενοι, είναι το... τετραπλό βάρος στο ίδιο εκκαθαριστικό. Για πρώτη φορά, πέρα από τον φόρο εισοδήματος, την έκτακτη εισφορά και το Τέλος Επιτηδεύματος, οι υπόχρεοι θα δουν στο εκκαθαριστικό τους και τον Φόρο Πολυτελείας, που ως γνωστόν επιβάλλεται σε όσους Ι.Χ. άνω των 1.929 κ.ε. Το μόνο... παρήγορο είναι ότι αντί να τον πληρώσουν εφάπαξ, όπως έγινε το 2013, θα μπορούν να τον πληρώσουν σε τρεις δόσεις.

«Παγίδες» κρύβονται και στο Ε2 που για πρώτη φορά είναι εξαντλητικό, όσον αφορά στα χαρακτηριστικά των ακινήτων που εκμισθώνονται ή παραχωρούνται δωρεάν, ενώ όσον αφορά στον κωδικό 049 όπου αναγράφονται οι δαπάνες από αποδείξεις, θα πρέπει να συμπληρωθεί από όσους φορολογούνται ως μισθωτοί, δηλαδή κι από τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι», αλλά κι από τους αγρότες.

iefimerida.gr