Βαριές «καμπάνες» σε σωφρονιστικούς για τις «βόλτες» Ξηρού στον Κορυδαλλό

Σε αναστολή των καθηκόντων τους τέθηκαν έξι σωφρονιστικοί υπάλληλοι και συνολικά 17 παραπέμφθηκαν στο πειθαρχικό συμβούλιο, με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης για τις «βόλτες» του Χριστόδουλου Ξηρού από την Ε' στην Α' πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού και το  πρωτοχονιάτικο ρεβεγιόν των «Πυρήνων της Φωτιάς». ...

Συγκεκριμένα από τα καθήκοντά τους απομακρύνθηκαν ο αρχιφύλακας-προϊστάμενος της φύλαξης των φυλακών Κορυδαλλού, τέσσερις υπάλληλοι οι οποίοι σε διάστημα δύο ετών είχαν ασκήσει καθήκοντα αρχιφύλακα, καθώς και ο υπαρχιφύλακας που είχε την ευθύνη φύλαξης το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου 2013.

Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο παραπέμπονται και άλλοι 10 σωφρονιστικοί υπάλληλοι  που ενεπλάκησαν στην μετακίνηση του Ξηρού από την Ε' στην Α' πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού την παραμονή της Πρωτοχρονιάς  καθώς και επτά  αρχιφύλακες και αρχιφυλακεύοντες  που είχαν την ευθύνη για την παράνομη μετακίνηση του Χριστόδουλου. Ξηρού από 5.2.2011 έως 31.12.2013 από την Ε' στην Α' πτέρυγα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι όπως προκύπτει από την πειθαρχική δικογραφία και το πόρισμα, κατά το χρονικό διάστημα από 5 Φεβρουαρίου του 2011 έως 31 Δεκεμβρίου 2013 δεν υπήρξε ούτε ένας μήνας που να μην είχε μεταβεί ο Ξηρός στην Α' πτέρυγα.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την πειθαρχική δικογραφία, υπήρχαν φορές που ο εκτελεστής της 17Ν άλλαζε πτέρυγες δύο και τρεις φορές την ημέρα, παρά το γεγονός ότι υπήρχε σαφής απόφαση του συμβουλίου της φυλακής για απαγόρευση μετάβασής του σε άλλες πτέρυγες.

Στο πόρισμα αναφέρεται ακόμα ότι είχαν τεθεί συγκεκριμένοι όροι διαβίωσης στον Χριστόδουλο Ξηρό: Δηλαδή να είναι στο κελί 9 του Β' ορόφου της Ε΄ πτέρυγας, στο οποίο θα ήταν μόνος και δεν θα επιτρεπόταν να έχει επαφές με κρατούμενους άλλων πτερυγών, πλην αυτών που βρίσκονται στην Ε' πτέρυγα.

Παρόλα αυτά, όλο το επίμαχο χρονικό διάστημα και ιδίως από 5.11.2011 έως 31.12.2013 είχε επιτραπεί στον Χριστόδουλο Ξηρό να εισέρχεται στην Α' πτέρυγα, να επικοινωνεί και να περνάει αρκετές ώρες με τους «Πυρήνες της Φωτιάς».

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει αντικατασταθεί η διευθύντρια των φυλακών Κορυδαλλού, Μαρία Στέφη, από την κυρία Χαρά Κουτσομιχάλη πρώην διευθύντρια των γυναικείων φυλακών Ελεώνα Θηβών. Εν τω μεταξύ αναμένεται και η απόφαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη για την τύχη των δυο γυναικών εισαγγελέων που ενέκριναν τις επτά άδειες για τον Χριστόδουλο Ξηρό.
iefimerida.gr