Χορήγηση δηλητηριώδους ουσίας σε ασθενή στο νοσοκομείο - Για εσκεμμένη ενέργεια με δόλο κάνει λόγο το προσωπικό

Ανάστατη παραμένει η τοπική κοινωνία από την είδηση της χορήγησης δηλητηριώδους ουσίας που παραπέμπει σε...
παρασιτοκτόνο- ζιζανιοκτόνο, σε ασθενή στο ακτινολογικό τμήμα του νοσοκομείου Ρεθύμνου, που έσκασε σαν «βόμβα» την προηγούμενη εβδομάδα.Το περιστατικό, για το οποίο είχε διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση, είχε σημειωθεί στις 7 Ιανουαρίου όταν αντί για σκιαγραφικό φάρμακο σε ασθενή που θα έκανε αξονική τομογραφία, χορηγήθηκε άλλη ουσία, χωρίς ο εργαζόμενος που το χορήγησε να το γνωρίζει.

Αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι επρόκειτο για αντισηπτικό, που ευτυχώς δεν έβαλε τη ζωή του ασθενούς σε κίνδυνο, καθώς ήπιε μικρή ποσότητα και αντιλαμβανόμενος ότι κάτι δεν πάει καλά ενημέρωσε το νοσηλευτικό προσωπικό.

Η δηλητηριώδης ουσία όμως που αναφέρεται στο πόρισμα του τοξικολογικού εργαστηρίου του ΠΑΓΝΗ και έχει στα χέρια της η διοίκηση του ιδρύματος, σύμφωνα με τον διοικητή Νίκο Ξυπολυτά, δεν χρησιμοποιείται πουθενά στο νοσοκομείο και αυτό έχει εξακριβωθεί, καθώς στη επαναληπτική εξέταση που έγινε στο εργαστήριο του ΠΑΓΝΗ, εστάλησαν διάφορα υγρά από το νοσοκομείο (φορμόλες, υγρά εμφανιστηρίων, εντομοκτόνα, μυοκτόνα που έχουν χρησιμοποιηθεί στο ίδρυμα) και η ουσία δεν ήταν ίδια με κανένα από αυτά. Αυτό για τον ίδιο δείχνει το πιθανότερο ενέργεια με δόλο και όχι ανθρώπινο λάθος.

Η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου που έχει αναλάβει την προανάκριση για την υπόθεση συνεχίζει τη λήψη καταθέσεων από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του τμήματος και όλους όσοι έχουν πρόσβαση σε αυτό, προκείμενου να σχηματιστεί η δικογραφία η οποία θα αποσταλεί στον εισαγγελέα. Έχουν ήδη από την πρώτη στιγμή καταθέσει ο διοικητής και ο ασθενής.

Η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας παράλληλα έχει ζητήσει εγγράφως από το ειδικό τοξικολογικό εργαστήριο του ΠΑΓΝΗ που έκανε τις εξετάσεις για να εξακριβωθεί τι ουσία είχε χορηγηθεί στον ασθενή, να της κοινοποιήσει την εμπορική ονομασία της ουσίας για να διευκρινιστεί πως και από πού μπορεί να το προμηθευτεί κάποιος.

Αυτό που προκύπτει από τις μέχρι τώρα καταθέσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ότι στο τμήμα δεν τηρούνταν τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας, δεν ήταν πάντα κλειδωμένος ο χώρος με τα φάρμακα και έτσι κάποιος που παρακολουθούσε το χώρο και λειτουργούσε με δόλο, θα μπορούσε να έχει πρόσβαση και να αντικαταστήσει το σκιαγραφικό φάρμακο με κάποια άλλη ουσία. Προφανώς κανείς στο νοσοκομείο δεν περίμενε ότι θα γινόταν μια τέτοια ενέργεια, ωστόσο η «χαλαρότητα» αυτή φαίνεται πως βοήθησε αυτόν που έβαλε στη θέση του σκιαγραφικού την επικίνδυνη ουσία.

Πάντως ο διοικητής του Νοσοκομείου κάνει σαφές πως δεν υποψιάζεται το προσωπικό του νοσοκομείου για την ενέργεια αυτή, όπως και η εκτίμηση του ιατρικού κόσμου και των εργαζομένων είναι ότι πρόκειται για κάποιον εκτός νοσοκομείου που με αυτόν τον τρόπο ήθελε να δυσφημήσει το νοσηλευτικό ίδρυμα. Ο κ. Ξυπολυτάς σημειώνει επίσης ότι ο χώρος με τα φάρμακα δεν ήταν ανοιχτός, αλλά κλειδωνόταν και είχαν συγκεκριμένοι άνθρωποι πρόσβαση σε αυτόν, αλλά ενδεχομένως κάποιες φορές λόγω κάποιου έκτακτου περιστατικού ή από αμέλεια να αφέθηκε αφύλαχτος.

Γεγονός είναι ότι αν ο συγκεκριμένος ασθενής δεν είχε υποβληθεί στην ίδια εξέταση και άλλες φορές στο πρόσφατο παρελθόν, ενδεχομένως να μην καταλάβαινε τη διαφορά στην ουσία που του χορηγήθηκε και να έπινε το φάρμακο, προκαλώντας πολύ σοβαρές βλάβες στον οργανισμό του.

«ΕΣΚΕΜΜΕΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ»

Για εσκεμμένη ενέργεια που στόχο έχει να πλήξει το νοσηλευτικό ίδρυμα και τους εργαζόμενους μιλούν οι γιατροί, οι οποίοι μάλιστα προσανατολίζονται στην υποβολή μήνυσης κατά αγνώστων.

«Παίζεται ένα άσχημο παιχνίδι σε βάρος του νοσοκομείου», μας είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ, Γιάννης Σαριδάκης.
goodnet.gr