Ξεκινούν τα εμπορευματικά δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς την Τσεχία

Θα διασχίζουν 6 χώρες και θα πετύχουν, σε σχέση με τις θαλάσσιες μεταφορές, ταχύτερη μεταφορά προϊόντων κατά 10 μέρες.

Ο λόγος για τα πρώτα πρώτα εμπορευματικά δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς την Τσεχία, τα οποία και θα μεταφέρουν προϊόντα της Hewlett-Packard από το terminal της Cosco, στον Πειραιά. ...

Όπως ανακοίνωσε, χθες, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Θαν. Ζηλιασκόπουλος τα δρομολόγια αυτά έχουν πιλοτικό χαρακτήρα, θα εκτελούνται για περίπου ένα τρίμηνο και θα αναχωρούν για την Τσεχία δύο τρένα την εβδομάδα. Θα μεταφέρουν 80 containers και θα φτάνουν στην Τσεχία, όπου και είναι το εργοστάσιο συναρμολόγησης της Hewlett-Packard.

Αναφερόμενος στη συμφωνία "HP- COSCO- ΤΡΑΙΝΟΣΕ", ο πρόεδρος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σημείωσε ότι «μας βάζει στον χάρτη της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας», υπογραμμίζοντας, ωστόσο, και τις δυσκολίες του εγχειρήματος, καθώς τα σιδηροδρομικά δίκτυα των χωρών που εμπλέκονται σε αυτό (Ελλάδας, ΠΓΔΜ, Σερβίας, Ουγγαρίας, Σλοβακίας, Τσεχίας) θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις απαιτήσεις της HP.

Απο την πλευρά του ο γγ του υποργείου Μεταφορών Ν. Σταθόπουλος, ανακοίνωσε ότι υπάρχει «σοβαρό και έντονο» ενδιαφέρον υποψηφίων αγοραστών τόσο για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ όσο και για την ΕΕΣΣΤΥ (Συντήρηση Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού). Οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να καταθέσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές τον ερχόμενο Μάιο.

Ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό πρόγραμμα Shift2Rail

Οι ανακοινώσεις έγιναν κατά την εκδήλωση για το ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας Shift2Rail, το οποίο και φιλοδοξεί να φέρει τον ευρωπαϊκό σιδηρόδρομο στον 21ο αιώνα, διαθέτει προϋπολογισμό, ύψους 920 εκατ. ευρώ, και θα προέρχεται τόσο από τον ιδιωτικό τομέα όσο και από την Κομισιόν.

Η έγκριση του προγράμματος αναμένεται να γίνει μέσα στον Μάρτιο, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας, ενώ στόχος του είναι να συμβάλει ερευνητικά στη διαμόρφωση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής σιδηροδρομικής αγοράς, η οποία θα χαρακτηρίζεται από διαλειτουργικότητα και συνδεσιμότητα, στα πρότυπα της αεροπορικής αγοράς.
iefimerida.gr