Κλείνει το ΙΚΑ Μυτιλήνης που καθημερινά εξυπηρετούσε πάνω από 1000 άτομα

Λουκέτο βάζει το ΙΚΑ Μυτιλήνης από Δεύτερα! Πριν ξεκαθαρίσει η νέα κατάσταση μετά την κατάργηση του ΕΟΠΥΥ ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ζητάει να μπει λουκέτο σε όλες τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ (ΙΚΑ).   ...

Με έγγραφό του ο Διοικητής του ΕΟΠΥΥ ζητάει από τους Διευθυντές των τοπικών καταστημάτων να παραδώσουν μέχρι τη Δευτέρα όλο τον εξοπλισμό.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ:

Τίτλοι τέλους για τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος μετά την οριακή υπερψήφιση του πολυσυζητημένου νομοσχεδίου για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας την Τρίτη στη Βουλή, μπαίνει πλέον στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τη διάδοχη κατάσταση.

Πιο συγκεκριμένα, σε ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίστηκαν τα άρθρα 16 και 17, που αφορούν στην κινητικότητα των εργαζόμενων του ΕΟΠΥΥ, καθώς και η τροπολογία για το ΤΑΙΠΕΔ.

Σε σύνολο 267 βουλευτών που ψήφισαν, οι 152 είπαν «ναι» και οι 115 «όχι».

Μετά τη δημοσίευση του νομοσχεδίου στο ΦΕΚ, ξεκινά και η άμεση εφαρμογή, που μεταφράζεται σε λουκέτο ενός μηνός σε όλες τις υγειονομικές μονάδες και ιατρεία του ΕΟΠΥΥ, ενώ τίθενται σε διαθεσιμότητα 8.500 γιατροί και υγειονομικοί υπάλληλοι. Παράλληλα, δεν έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει σ αυτό το μεσοδιάστημα με τους ασφαλισμένους, οι οποίοι θα πρέπει να γράψουν τα φάρμακά τους ή να κάνουν εξετάσεις σε συμβεβλημένους γιατρούς και εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ.

Όπως αναφέρει ο Στρ. Κύτελης, διευθυντής της νομαρχιακής μονάδας του ΕΟΠΥΥ στη Μυτιλήνη, η πράξη που συντελέστηκε την Τρίτη στη Βουλή των Ελλήνων, είναι μία πράξη που δεν θα παραγραφεί και η οποία θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των πολιτών του νησιού μας.

"Δυστυχώς, η συνέχεια στην όλη ιστορία θα δοθεί στις δικαστικές αίθουσες, όπου η Ένωση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ ετοιμάζεται να καταφύγει.

Πραγματικά δεν τολμώ ούτε να φανταστώ τι θα γίνει

Αναρωτιέμαι τι θα γίνουν οι 1.000 και πλέον συμπολίτες μας ασφαλισμένοι, που προσέφευγαν καθημερινά στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ στη Μυτιλήνη, προκειμένου να εξυπηρετηθούν, να γράψουν φάρμακα, να περάσουν από επιτροπές ΚΕΠΑ, να εγκρίνουν τις μετακινήσεις τους λόγω ασθενείας, να γράψουν εξετάσεις ή ακόμη και να εξεταστούν.

Παράλληλα με το λουκέτο στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ, κατεβάζουν το διακόπτη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αφού δεν θα ισχύει καμία από τις συμβάσεις των συμβεβλημένων γιατρών και εργαστηρίων. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, ποιος θα γράφει τα φάρμακα των ασθενών, ή ακόμη και πού θα απευθύνονται οι ασφαλισμένοι για να κάνουν τις εξετάσεις τους."

ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΜΑΣΤΕ

Επίσημα το Υπουργείο αναφέρει ότι το κενό μεσοδιάστημα δεν θα κρατήσει περισσότερο από 1 μήνα, ωστόσο με την εμπειρία μου, εκτιμώ ότι κανένας γιατρός δεν θα δεχθεί να συνεργαστεί με το νέο ΕΟΠΥΥ, αφού απαιτεί να μην έχουν ιδιωτικό ιατρείο και να είναι αποκλειστικής απασχόλησης. Πολύ φοβάμαι ότι όλη αυτή η ιστορία αποτελεί ταφόπλακα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και οδηγούμαστε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις».

Σύμφωνα με το Στρατή Κύτελη, οι γιατροί ετοιμάζονται να απαντήσουν με ασφαλιστικά μέτρα, προκειμένου να παραμείνουν ανοιχτά τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ και εκείνοι να συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά σ αυτά.

«Μετά τα ασφαλιστικά μέτρα αναφέρει- θ ακολουθήσουν αγωγές και αίτηση αποζημιώσεων. Είμαστε αποφασισμένοι ως γιατροί να φθάσουμε στα άκρα και να μηνύσουμε ακόμη και τον ίδιο τον Υπουργό.

Ήδη σε διάφορες περιοχές της χώρας, έχουν υποβάλει μηνύσεις εναντίον του Υπουργού κι αυτό θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση».

ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ! ΤΩΡΑ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ! ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ

ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 8:30 το ΠΡΩΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ Στην ΕΠΑΝΩ ΣΚΑΛΑ

Απευθυνόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους και ανασφάλιστους εργαζόμενους, τους μετανάστες, φτωχούς αγρότες, μικρο-επαγγελματίες. Σε όλους αυτούς που ζουν απ’ το μόχθο τους. Σε όσους ζουν καθημερινά με την αγωνία μην αρρωστήσουν οι οικογένειές τους. Σε όλους αυτούς που δεν μπορούν, ή δυσκολεύονται να αγοράσουν τα φάρμακά τους, να κάνουν τις εξετάσεις και τις θεραπείες τους.

Ο νόμος της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) που ψηφίστηκε αυτές τις μέρες στη Βουλή, οδηγεί σε επιπλέον περιορισμό των όποιων δωρεάν παροχών υγείας απέμειναν σήμερα.

Αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα είναι πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προωθούνται παντού, σε όλες τις χώρες ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν χρέη, ή μνημόνια. Ωφελημένοι είναι οι λίγοι, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2014, προβλέπεται μείωση της χρηματοδότησης των δημοσίων νοσοκομείων κατά 32%, του ΕΟΠΥΥ κατά 30% και της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 15%. Επίσης, η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στις δαπάνες για φαρμακευτική περίθαλψη από το 9% έφτασε στο 27% τα τελευταία τρία χρόνια.

Με τους νέους μειωμένους προϋπολογισμούς στην υγεία, οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ που κλείνουν, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, έχουν τεράστια κενά, με δραματικές συνέπειες για ασθενείς και εργαζόμενους. Η κινητικότητα-διαθεσιμότητα του προσωπικού εντάσσεται στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ανάπτυξη υπηρεσιών υγείας, που θα λειτουργούν ως επιχειρήσεις.

Καλούμε σε γενικό ξεσηκωμό! Γυρίζουμε την πλάτη στις συνδικαλιστικές ηγεσίες και τα κόμματα που στηρίζουν την επιχειρηματική δράση στην Υγεία, τη συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας που μας έφερε ως εδώ.

Δυναμώνουμε τη Λαϊκή Συμμαχία με τα φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης και των χωριων, να παλέψουμε για:

Ø Για να ανατραπούν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης στην υγεία. Να μην καταργηθεί, να μη συγχωνευτεί καμία μονάδα υγείας, κανένα Κέντρο Υγείας (ΚΥ)! Όχι στη κινητικότητα και στη διαθεσιμότητα!

Ø Ανάπτυξη σύγχρονου, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας με προσανατολισμό στη πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

Ø Ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα ΠΦΥ για όλο το λαό. Όλα τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ να στελεχωθούν με επαρκές υγειονομικό προσωπικό όλων των βασικών ειδικοτήτων, με μόνιμη κι αποκλειστική απασχόληση, να εξοπλιστούν και να μετατραπούν σε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Κέντρα Υγείας.

Ø Για πλήρη χρηματοδότηση όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας - Πρόνοιας και των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να καταργηθούν οι πληρωμές των ασθενών και κάθε ισοδύναμο μέτρο.

Ø Μαζικές προσλήψεις μόνιμου και αποκλειστικής απασχόλησης υγειονομικού προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των εργαζομένων στα εργολαβικά συνεργεία.

Ø Ουσιαστικά μέτρα προστασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς, πρόσληψη γιατρού εργασίας και τεχνικού ασφάλειας. Σταθερό 5ήμερο - 6ωρο - 30ωρο. Μία εφημερία την εβδομάδα για τους γιατρούς.

Ø Να σφραγιστούν ΤΩΡΑ τα βιβλιάρια όλων των ανασφάλιστων, να καλυφθούν ασφαλιστικά οι εργαζόμενοι στα «κοινωφελή προγράμματα» και στα προγράμματα μαθητείας ή πρακτικής άσκησης και να πληρώνονται από τον πρώτο μήνα.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΟΥΤΟΣ

ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΝΤΟΥ, ΜΕ ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ!

lesvosnews.net